13 Kasım 2009 Cuma

GLOBAL BİR DİL:İNGİLİZCE



İnsanoğlu varolduğu günden beri her zaman sosyal yaşayan bir varlık olmuştur. Bu sosyallik için daima birbirleri arasında iletişim kurma ihtiyacı hissetmiş ve zamanla bu ihtiyaç doğrultusunda sesleri keşfetmiş ve bunları kullanarak da diller ortaya çıkmıştır. Her bölge kendi ihtiyaçları doğrultusunda kullandıkları dillerini geliştirmişler. Netice olarak da günümüzde kullanılan diller oluşmuştur.

Ülkeler arasındaki sınırların keskinliklerini kaybetmeye başlaması meseleye dil açısından farklı bir boyutta bakmayı zorunlu kılar. Globalleşen dünyada artık ulusalcılık kaybolup evrensellik ön plana çıkmıştır.Bu aslında hızla gelişen teknolojinin de kaçınılmaz bir sonucu olarak ortaya çıkmıştır. Günümüz teknolojisinde ülkeler arasındaki mesafeler artık ortadan kalkmıştır. İnsanlar birbirilerini görmek, birbirileri ile konuşarak iletişim kurabilmek için herhangi bir yerden bir yere hareket etmek zorunda bile değiller. Yapılması gereken tek şey bir düğmeye basıp bilgisayarlarını açmak ve artık ülkemizde de çok yaygın olan interneti kullanarak hem görüntülü hem de sesli eşzamanlı iletişim kurmak. Böyle bir ortamda doğal olarak birçok şeyle birlikte ticaret şekli de değişti. Artık herhangi bir ülke değil, bütün dünya tek bir pazar haline geldi.

Durum böyle iken diğer ülkeler ile iletişim kurma ihtiyacı da her zamankinden daha fazla artmış durumda. Bunun da yöntemi o ülkenin diline hakim olmaktan geçiyor. Her bir birey kendi ufkunu genişletmek, yeni dünyalar keşfetmek, kendisine yeni imkanlar yaratabilmek için bir yabancı dil ihtiyacı hissetmektedir. Şu anda bile teknoloji bizi her gün buna biraz daha zorlarken gelecekte durum çok daha elzem ve gerekli olacaktır. Bu da her bireyin en az bir yabancı dil öğrenme ihtiyacını ortaya çıkaracaktır.

Öğrenilecek yabancı dilin seçiminde ise mutlaka belirli kriterler göz önünde bulundurulmalı ve ilk öğrenilecek dil bu doğrultuda belirlenmelidir. Bu kriterler, yaygın kullanım ve uluslararası geçerlilik olarak düşünülebilir. Eğer özel bir ihtiyaç söz konusu değilse ve sadece bu belirtilen kriterler göz önünde bulundurulduğu taktirde ise varılacak sonuç kesinlikle İngilizce’dir. Günümüz dünyasında kesinlikle global olan dil İngilizce’dir. Hangi konu olursa olsun, eğer bir yazı uluslar arası kabul görecekse mutlaka İngilizce ile yazılmalıdır. Ancak bu sayede eser dünyadaki bütün ülkeler tarafından incelenip kabul görebilir.

Sadece bilimsel, sanatsal ya da edebi açıdan değil, aynı zamanda ticari açıdan bakıldığında da İngilizce dünyada kabul görmüş ticari dildir. Bütün ticari anlaşmalar, yazışmalar, ve iletişim her zaman İngilizce kullanılarak yapılmaktadır. Ticaret yaptığınız ülkenin dilini bilseniz dahil, o ülke ile ticaret yaparken uluslar arası yasalara uymak adına her türlü iletişiminizi İngilizce olarak yapılır. Bu açıdan bakıldığında da İngilizce en öncelikli öğrenilmesi gereken dildir.

Hazırlayan: İSMEK Usta Öğreticisi Güray Beyhan

Kaynaklar:
http://ismek.ibb.gov.tr/
www.amptoons.com/blog/archives/2007/12

DİL ÖĞRENMEYİ KOLAYLAŞTIRMANIN YOLLARI



Yabancı dil öğrenmek için önce bunu gerçekten istemek ve yapacağına inanmak gerekmektedir. Verilen kararın ardından bir çalışma planı yapılmalı ve disiplinli bir şekilde eğitimlere başlanmalıdır. Karşılıklı konuşma dil öğrenmede çok önemlidir. Gramer ise bir dilin bel kemiğini oluşturmaktadır. Dil öğrenen kişiye düşen görev mümkün olduğunca öğrendiği dil ile ilgili yayınları takip etmek, görsel ve işitsel materyallerle bunu desteklemek ve sürekli tekrar etmektir.

Kaynak:
http://ismek.ibb.gov.tr/